Малкият Рим - колонията Деултум край Бургас

На 17 км от Бургас се е намирал малкият Рим - римската колония Деултум, наричана още Дебелт. Тя била основана  към 70-а година с благословията на император Тит Флавий Веспасиан. Деултум е втората римска колония в Тракия след Апри, но бил

2011-08-17 23:04:15
Малкият Рим - колонията Деултум край Бургас
На 17 км от Бургас се е намирал малкият Рим - римската колония Деултум, наричана още Дебелт. Тя била основана  към 70-а година с благословията на император Тит Флавий Веспасиан.

Деултум е втората римска колония в Тракия след Апри, но била с по-висок статут от останалите ‘свободни’ градове  в провинциите Тракия и Долна Мизия.

Всеки римски гражданин в колонията се ползвал  със значителни привилегии, най-голямата от които била, че не плащал  основните данъци.

Границите на римскиата колония били очертани с древен римски ритуал. Легатът на легиона изорал бразда с рало, теглено  от два бели вола-близнаци. Върху браздата били вдигнати крепостните стени. А там, където тя прекъсвала  -  градските порти. Главната от тях била западната, защото гледала към Рим.

Прочутите терми на Деултум били една от първите  обществени сгради, изградени от втераните на 8-ми Августов легион.

Римските бани били средище на обществения живот в колонията. В тях се решавали  политически  и военни въпроси, сключвали се сделки.

Термите  впечатляват с отоплителната си система /хипокауст/. Тя е изградена от двоен под и кухи стени, където през широки глинени тръби циркулира топъл въздух. Това било уникално отопление за онова време, а и не само за него. Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия